zwolle marslanden - elektrische voertuigen - header

Elektrische voertuigen

Subsidies voor elektrisch rijden

Emissievrij autorijden moet voor veel meer mensen aantrekkelijk worden, vindt de overheid. Zakelijk rijders profiteren al van een gunstige fiscale bijtelling wanneer ze kiezen voor een volledig elektrische auto. Met de subsidie op elektrische auto’s wil het kabinet elektrisch autorijden voor nóg meer mensen – dus ook privérijders – bereikbaar maken. Daarvoor heeft de overheid een flink bedrag beschikbaar gesteld. Aan de subsidiepot zit wel een maximum. Particulieren die in aanmerking willen komen voor de overheidskorting dienen daarom op tijd hun subsidieaanvraag in te dienen.

Kopers van nieuwe elektrische auto’s kunnen vanaf 1 juli 2020 via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de subsidie voor elektrische personenauto's voor particulieren aanvragen. De subsidie bedraagt € 4.000,-. Voor een gebruikte of reeds geregistreerde elektrische auto, is dit € 2.000,-. De regeling geldt echter al voor elektrische personenauto’s die zijn gekocht nadat de regeling op 4 juni 2020 in de Staatscourant is gepubliceerd. De regeling is bedoeld om het elektrisch rijden voor particulieren betaalbaarder en dus aantrekkelijker te maken. De subsidie is in combinatie met zowel koop- als private leaseconstructies aan te vragen.

De overheid heeft o.a. de volgende voorwaarden aan de subsidie verbonden:
- Alleen van toepassing bij aanschaf van een 100% elektrische auto (EV). Let op: de regeling is dus niet van toepassing op Hybride en Plug-in Hybride (PHEV) modellen
- De oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto moet tussen de € 12.000,- en € 45.000,- liggen
- De actieradius van het model moet minimaal 120 kilometer bedragen
- De auto moet enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven
- Bij beëindiging van een leasecontract binnen vier jaar, stopt ook de subsidie
- Bij het aanschaffen van een andere auto binnen 3 jaar, zal de subsidie voor een deel moeten worden terugbetaald

Subsidie aanvragen
Aanvragen van de subsidie kan vanaf 1 juli 2020 via rvo.nl/sepp. Alle auto’s die aan de voorwaarden voldoen en op of na 4 juni 2020 zijn gekocht, komen in aanmerking voor subsidie.

Uitbetaling
Zodra de auto op uw naam staat, kunt u het kenteken van uw personenauto doorgeven. Na een check bij de RDW krijgt u het subsidiebedrag op uw bankrekening gestort. Bij private lease ontvangt u in een periode van 4 jaar in maandelijkse termijnen de subsidie op uw bankrekening. Bij een nieuwe elektrische personenauto is dat bedrag € 83,33 per maand. Bij een gebruikte elektrische personenauto is dat € 41,67 per maand.

Wees op tijd 
De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Het totale beschikbare budget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Op de website van RVO kunt u zien hoeveel subsidie er (nog) beschikbaar is. Zorg dus dat u de subsidie spoedig aanvraagt!

Wij helpen u graag met informatie en advies over deze subsidieregeling en bij het maken van de juiste keuze in merk en model uit onze merkenpallet en voorraad elektrische (EV) nieuwe en gebruikte personenauto’s.